İş Bankası'dan ilk 'Çevreye Yatırım Fonu'
30.05.2008 - 17:09
Özince, fonun yatırımlarını çevreye duyarlı şirketlere yönlendireceğini belirtti
İSTANBUL - Türkiye İş Bankası, Türkiye'nin ilk Çevreye Yatırım Fonu'nu kurdu.
Çevreye duyarlı şirketlerin menkul kıymetlerinden oluşturulacak fonun TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Bu fon, yalnızca gelirlerinin bir kısmını TEMA Vakfı'nın çevre projelerinde kullanmayacak, aynı zamanda yatırımlarını da çevreye duyarlı şirketlere yönlendirecek. Çevreye zarar verdiği saptanan şirketlere yer vermeyecek" dedi.
Özince, Türkiye'nin Karbondioksit emisyonunda Avrupa klasmanına girerek, 7'nci sırada yer aldığına işaret eden Özince, bunun çok üzüntü verici bir şey olduğunu dile getirdi. Yakın zamanda kuraklık sebebiyle tarım ürünleri fiyatlarında bir artış yaşandığına dikkat çeken Özince, "30 senelik enflasyonu kırdık diyorduk. Bir yandan enerji, bir yandan gıda fiyatlarıyla beraber enflasyon yeniden hortlayacak" diye konuştu.
Türkiye İş Bankası olarak Türkiye'de ilk çevreye yatırım fonunu, 20. Yatırım fonu olarak kendilerinin kurduğunu ifade eden Özince, bu tür fonların 1995 yılından beri dünyada oluşturulduğunu, Kyoto Protokolüne imza atmamış ABD'de bile yatırım fonları piyasasının yüzde 11'ini çevre duyarlı fonların oluşturduğunu kaydetti.
Ersin Özince, fon oluşturulurken dünyadaki en iyi örneklerin analiz edildiğini, bu çalışmada Bilkent, Boğaziçi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi gibi üniversitelerden akademisyenlerin danışmanlığını aldıklarını, bu sayede çevreye duyarlı şirketlerin saptanması çalışmalarını yürüttüklerini belirtti. Özince, "Bu fon, yalnızca gelirlerinin bir kısmını TEMA Vakfı'nın çevre projelerinde kullanmayacak, aynı zamanda yatırımlarını da çevreye duyarlı şirketlere yönlendirecek. Çevreye zarar verdiği saptanan şirketlere yer vermeyecek" diye konuştu.
Ersin Özince, oluşturulan fonun yönetiminin de Türkiye İş Bankası iştiraki İş Portföy Yönetimi A.Ş tarafından yapılacağını dile getirdi.
"Açlık terörizmden daha tehlikelidir"
TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da, toplantıda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin kuraklık ile beraber artık iyice hissedildiğini ifade ederek, bu durumun getirdiği değişikliklerin halen daha farkında olunmadığını söyledi. Karaca, dünyada gıda fiyatlarında artış yaşandığını ve IMF, Dünya Bankası ve BM Başkanlarının hep aynı şeyin altını çizerek, "Açlık terörizmden daha tehlikelidir. Açlık yüzünden savaşlar olacaktır, insanlar birbirini yiyecektir" dediklerini hatırlattı. Gıda fiyatlarının artma sebebinin, dünya topraklarının verebilecekleri en üst seviyede kullanılması olduğunu kaydeden Karaca, gübreleme, bilinçsiz sürme ve ilaçlama ile toprağın canının alındığını böylece ürün azalmasının meydana geldiğini anlattı.
"20 milyon YTL başlangıç sermayesiyle kuruldu"
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Özcan Türkakın, Çevreye Yatırım Fonu'nun B tipi değişken fon türünde olduğunu, ihracına bugün başlanan fonun 20 milyon YTL başlangıç sermayesiyle kurulduğunu ve bu miktarın ilgiye göre büyüyebileceğini söyledi.
Türkakın, fonun portföy yönetim komisyonun yarısının TEMA projelerine ayrılacağını kaydetti. Fonu oluştururken borsada işlem gören şirketlerin çevreye duyarlılık durumlarını ve sertifikalarını gözden geçirdiklerini söyleyen Türkakın, fonun ilk etapta "TSKB, Arçelik, Zorlu Enerji, Tofaş Fabrika ve Eczacıbaşı İlaç" gibi 5 şirketten oluşturulduğunu anlattı.
Ersin Özince ise "Bir fidan dikiyorsunuz bu büyür mü diyorsunuz? Ümit ederim daha da büyür. İlk yıl TEMA'ya en az 300 bin YTL komisyon payı düşsün, bunu arzu ediyoruz. Bu fon hediye edilebilir, çocuğunuz için alınabilir. Ne kadar paylaşılırsa o kadar büyüyecek" diye konuştu.
TEMA Vakfı Yönetim kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gürses'in de hazır bulunduğu toplantıya TEMA gönüllüsü ilköğretim öğrencileri de katıldı.
Toplantının ardından sembolik olarak bir de fidan dikildi.
"IMF'nin önderlik yaptığını düşünmüyorum"
Toplantının ardından basın mensuplarıyla sohbet eden Ersin Özince, şunları kaydetti:
"Tarımda mutlaka üretmemiz lazım. Kısa vadede endişeler olsa da çiftçinin desteklenmesi gerek. Ben uluslararası kuruluşların, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dahil bu konuda önderlik yaptığını düşünmüyorum. Kısa vadede bu sübvansiyonun ekonomiyi ve serbest piyasayı bozacağı düşünülüyor bu doğru. Ancak uzun vadede düşündüğümüzde, Fransa'nın neden çiftçisini düşündüğünü anlayabiliyorsunuz. Çiftçiye yapılacak en önemli destek eğitim ve bilinçlendirme.
http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=10786&cDate=
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment